Vinderen Vinmonopol


Gateadresse Slemdalsveien 70A

Postadresse

Slemdalsveien 70A, 0370 OSLO

Telefon   22 01 50 00

ÅPNINGSTIDER i 2024

Mandag 10:00 - 18:00    
Tirsdag 10:00 - 18:00    
Onsdag 10:00 - 18:00    
Torsdag 10:00 - 18:00    
Fredag 10:00 - 18:00    
Lørdag 10:00 - 16:00    
Søndag Stengt    


I påska spiser vi 20 prosent av hele årsforbruket av lam. Om smaken er avgjørende burde vi egentlig ikke spise lam i påsken. Men lam er en tradisjon som stammer fra beskrivelser i 2. Mosebok. Gud påla jødene å ofre lam før utvandringen fra Egypt. Det var neppe smaksnyanser som var avgjørende for valget av dyr den gang. Gud påla også at tradisjonen skulle holdes ved lag i all evighet, og hittil har jo det gått etter planen. Lår og stek er de vanligste stykningsdelene i påska, og klassisk tilbehør er fløtegratinerte poteter eller ovnsbakte grønnsaker.

Smaken av lam

Generelt sett har lammekjøttet en del aroma, men yngre lam er mildere enn eldre. De tydelige aromaene gjør at lammekjøttet takler en del krydder. Den unike smaken kommer fra fettsyrer og thymol, det samme stoffet som gir timian aroma. Ikke rart at urter og lam smaker godt sammen.  Ofte krydres lam med rosmarin og hvitløk, og det er med på å forsterke lammets aromatiske egenskaper.
 

Lam og fat

Lammekjøtt og vin med fatpreg passer godt sammen. Det henger sammen med kjøttets aromatiske egenskaper. Akkurat som kjøttet tåler en god dose krydder og urter, tåler det også en del aroma fra blant annet fat.
 
Hvilke drikke skal vi velge til påskelammet? Svarene kan være like mange og forskjellige som det finnes kunder på polet. Her er noen gode tips.

Drikketips til påskelammet

 

Det klassiske valget

Vellagret Bordeaux eller Rioja Gran Reserva er to klassiske valg. Det er viner som har en del til felles.  Begge disse vinstilene har mistet sinn første fruktighet og fått flere nyanser fra fatlagring og modning. Viner fra Bordeaux får aromaer som likner litt på krydder, tobakk og litt hoisinsaus mens de spanske vinene går mer i retning av nøtter, vanilje og tørket frukt.
 
Også Sangiovese fra Toscana er mye brukt til lammelåret. Det er friske viner med preg av røde bær og balsamiske overtoner som passer godt både til de sødmefulle potetene og det aromatiske kjøttet. 
 

Utfordrerne

Vinverden er stor så hvorfor ikke utforske den litt? Hold på tanken om at gode lammeviner gjerne skal ha noe mer enn bare fersk frukt. Helst aromaer av krydder og urter. Krydder og urtepreget kan komme fra både modning, drue og fat. Det er mye spenned erøde viner fra Sicilia for tiden. Prøv en rødvin laget av druen Nerello Mascalese eller fra området Cerasuolo di VittoriaOgså Hellas har mange skjulte perler. Se etter druer som heter Agiorgitiko eller Xynomavro. Til slutt er det verdt å nevne vinlandet Georgia. Nå begynner det å dukke opp viner fra dette historiske vinlandet også i på Vinmonopolet. Til lam kan druen Saperavi være et spennende valg.
 

Hvitvinsvalget

Det går også fint an å drikke hvitvin til lam. Når vårsola dukker opp kan det være noen som ønsker en friskere og lettere drikke til lammemiddagen. Velg da en hvitvin med litt fylde og gjerne litt fedme. Som med rødvin er det godt med noe som er mer enn bare frukt, gjerne krydder fra fat. Prøv amerikansk chardonnaychenin blanc fra Loire, eller hva med hvitvin fra Bordeaux.Fatlagret Sauvignon Blanc har både aromaer og friskhet som kan passe til påskelammet.


Øl og sider

Heller ikke i ølhylla er det en fasit for hva som er det riktige valget. Om du liker bitterhet i øl vil en IPA passe fint. Aromatisk humlepreg passer like godt til lam som rosmarin gjør. Ellers er både lyst og mørkt maltpreg godt på hver sin måte.En saison eller farmhouse ale kan være godt, men det bør ha ganske god konsentrasjon for å ikke forsvinne bak lammet. Et øl med mørkt maltpreg bør ikke være for brent. Prøv en brown ale eller scotch ale.

Sportsbutikk

SØRKEDALSVEIEN 1E, 0369 OSLO  TLF 926 87 000

Post Vinderen

 Postkontor Rema 1000

Holmenveien 1 0347 Oslo

Postboks 196 Vinderen, 0319 Oslo

www.posten.no

ÅPNINGSIDER

Mandag 07 - 23

Tirsdag  07 - 23

Onsdag  07 - 23

Torsdag 07 - 23

Fredag 07 - 23

Lørdag 08 - 21

Søndag Stengt

Rutetider til og fra Gardermoen

Buss og Tog Vinderen – OSL Gardermoen

Rutetider til og fra Gardermoen. Buss, flybuss, tog og flytog – rutetider finner du her ?

Lokale portaler
Ansvarlig redaktør:
Per Sørlie
Leangbukta 46 1392 Vettre
957 48 654 
per@timeoffice.no

Lokale portaler i Bærum
Sandvika
Bekkestua
Stabekk
Eiksmarka
Lokale portaler i Asker
Asker sentrum
Lokale portaler i Oslo 
Oslo sentrum
| Admin
LOKALE PORTALER TIMEOFFICE COPYRIGHT ©